Antifascist gripen i Ryssland anklagad för terrorism

Fyra personer har blivit häktade efter att de deltagit i en antifascistisk marsch i Moskva med deras ansikten täckta av halsdukar. Marschen var till minne av den mördade advokaten Stanislav Markelov och journalisten Anastasiya Baburova. Alla fyra är officiellt anklagade för lagöverträdelser.

Antifascisten Viktor Filinkov från St Petersburg försvann på väg till flygplatsen Pulkovo. Två dagar senare arresterades han misstänkt för terrorism. Rysslands federala utredningsmyndighet säger att: “Filinkov and other unidentified persons who share an anarchist ideology took part in a branch of a terrorist group for the purposes of carrying out acts of terrorism, propaganda and justification and support of terrorism.”(Filinkov och andra oidentifierade personer som delar en anarkistisk ideologi deltog i en terroristisk förening för att utföra terroristhandlingar, propaganda, rättfärdigande och stöd för terrorism.) St Petersburg-domstolarna har uppgett i media att aktivisten har erkänt de handlingar som han är misstänkt för.

Den ryska säkerhetstjänsten, FSB, gjorde en husrannsakan i en lägenhet tillhörande en antifascist i St Petersburg. De beslagtog teknisk utrustning och en person har gripits i samband med husrannsakan. Flera av aktivisterna oroar sig över att FSB kommer utföra husrannsakan hos alla antifascister vars namn är med i säkerhetspolisens register på extremister.
Ovanstående text är en nyhet från opendemocracy.net, skriven av den icke-statliga organisationen OVD-Info, som övervakar politiskt motiverade arresteringar i Ryssland. Läs hela artikeln här.

Enligt uppgifter från OVD-Info så ska Viktor Filinkov i samband med gripandet blivit torterad med elchocker, med hänvisning till slutsatsen av Stadens Offentliga monitoringskommission som besökte honom i häktet. Observatörerna såg många brännskador lämnade av elchockar på Filinkovs bröst och högra lår och röda spår av handbojor runt hans handleder. Filinkov har enligt människorättsaktivisterna berättat att FSB grep honom vid flygplatsen Pulkovo och började tortera honom med elchocker i bilen. Efter det kördes han till Krasnogvardejskij polisavdelning och senare till sjukhuset, för att sedan köras ut till skogen där han under fem timmar misshandlats av maskerade män. De maskerade männen krävde erkännande vittnesmål av Filinkov som de begärde att han skulle lära sig utantill. Filikov hotades med ännu värre tortyr och med att han skulle hamna i cellen där tbc-smittade sitter häktade, om han skulle vägra att erkännan. Efter tortyren i skogen kördes han till FSB där han uppgav sitt inlärda vittnesmål.

Efter förhör kördes Filinkov till sin lägenhet där en husrannsakan genomfördes. Dagen efter fastslog distriktdomstolen i Dzerzhinskij häktning av Filinkov till den 23 mars, då han misstänks enligt paragraf 205:4 del 2 av Ryska federationens brottsbalk (deltagande i en terroristisk förening, mellan 5 och 10 år).

Viktor Filinkov. Bild tagen från OpenDemocracy

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen