Dagens politiska fånge: Alexander Mamaev

Den här vecka uppmärksammas några av de åtalade i det så kallade Kaliningradfallet.

Kaliningrad är ett område som gränsar till Baltstaterna och Polen men som tillhör Ryssland. Många av invånarna i Kaliningrad, förenade i det så kallade B.A.R.S. (Baltic vanguard of the russian resistance) har länge önskat ett större politiskt och religiöst självbestämmande. Enligt ryska säkerhetstjänsten, FSB, är B.A.R.S. en extremistgrupp som planerar att våldsamt ta över makten i Kaliningrad, och flera medlemmar sitter därför anhållna i en pågående utredning.

Tidigare hette Kaliningrad Köningsberg, ett namn som invånarna idag hoppas få tillbaka tillsammans med självbestämmandet. Det har anordnats flera fredliga demonstrationer där även medlemmar och präster i den ryska utlandskyrkan medverkat. Den 27 maj 2017 grep den FSB ett flertal demonstranter, av vilka vissa riskerar livstids fängelse till följd av sitt deltagande i B.A.R.S. Människorättsorganisationen Memorial klassar samtliga åtalade i fallet som politiska fångar, då det saknas stöd för att deltagarna ska ha begått andra brott än deltagande i fredliga demonstrationer. Enligt Memorial ska FSB även ha använt sig av planerade bevis för att kunna gripa flera av deltagarna.

Namn: Alexander Mamaev, eller Fader Nikolaj. Född 1960.

Bakgrund: Mamaev är präst i den rysk-ortodoxa kyrkan i utlandet (ROKU) och har deltagit i aktioner till stöd för Kaliningrads självstyre. Trots att ROKU länge legat i tvist med den rysk ortodoxa kyrkan, Moskvapatriarkatet, har han visat helhjärtat stöd för Ukraina under kriget och på så vis gått på tvärs med sin kyrkas linje.

Anklagelser: Mamaev anklagas för ha att deltagit i B.A.R.S., som av rysk säkerhetstjänst bedöms vara en våldsbejakande  extremistorganisation.

Rättslig status: Mamaev sitter anhållen sedan 27 maj 2017 och riskerar upp till 12 år fängelse. Han lider av en kronisk bukspottkörtelinflammation som han behöver medicin för, något som han har begränsad tillgång till i häktet.

Uppdaterad rättslig status juli 2022: Dömd till 6 års fängelse.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen