Dagens politiska fånge: Alexander Orshulevich

Den här vecka uppmärksammas några av de åtalade i det så kallade Kaliningradfallet.

Kaliningrad är ett område som gränsar till Baltstaterna och Polen men som tillhör Ryssland. många av invånarna i Kaliningrad, förenade i det så kallade B.A.R.S. (Baltic vanguard of the russian resistance) har länge önskat ett större politiskt och religiöst självbestämmande. Enligt ryska säkerhetstjänsten, FSB, är B.A.R.S. en extremistgrupp som planerar att våldsamt ta över makten i Kaliningrad, och flera medlemmar sitter därför anhållna i en pågående utredning.

Kaliningrad hette tidigare Köningsberg, ett namn som invånarna idag hoppas få tillbaka tillsammans med självbestämmandet. Det har anordnats flera fredliga demonstrationer där även medlemmar och präster i den ryska utlandskyrkan medverkat. Den 27 maj 2017 grep den FSB ett flertal demonstranter, av vilka vissa riskerar livstids fängelse till följd av sitt deltagande i B.A.R.S. Människorättsorganisationen Memorial klassar samtliga åtalade i fallet som politiska fångar, då det saknas stöd för att deltagarna ska ha begått andra brott än deltagande i fredliga demonstrationer. Enligt Memorial ska FSB även ha använt sig av planerade bevis för att kunna gripa flera av deltagarna.

Namn: Alexander Orshulevich, född 1987.

Bakgrund: Orshulevich är politisk aktivist och regimmotståndare, och var tidigare ordförande för B.A.R.S.. Det var Orshulevich som planerade de fredliga protesterna.

Anklagelser: Orshulevich står åtalad som skapare av B.A.R.S. som av rysk säkerhetstjänst påstås vara vara en våldsbejakande extremistgrupp.

Rättslig status: Orshulevich sitter frihetsberövad sedan 27 maj 2017 och är den av de åtalade i Kaliningradfallet som riskerar längst straff – livstids fängelse. I samband med att protesternas inleddes mottog Orshulevich brev från polisen som uppmanade honom att omedelbart avveckla sin ”extremistgrupp”. Han avregistrerades som ordförande i början av 2019 och efterträddes av Igor Ivanov. Enligt Orshulevichs fru ska polisen ha planterat bevis i form av schabloner med extremistiska slagord och sprayflaskor i samband med husrannsakan och gripandet. Orshulevich ska samtidigt ha blivit nekad att kontakta sin försvarsadvokat. Efter Orshulevich blivit gripen ska FSB-agenterna ha stoppat en plastpåse över hans huvud och torterat honom.

Dom: Ej fastställd.

Uppdaterad rättslig status juli 2022: Dömd till 8 års fängelse.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen