Dagens politiska fånge: Barakh Chemurziev

Denna vecka uppmärksammar vi det Ingusjiska fallet.

Under hösten 2018 fram till våren 2019 hölls ett antal fredliga demonstrationer i Ingusjien, en rysk delrepublik som angränsar till Tjetjenien. Protesterna riktades inledningsvis mot ett nytt gränsavtal som ger Tjetjenien tillgång till sju procent av Ingusjiens land, men övergick senare i bredare protester riktade mot Ingusjiens myndigheter. Protesterna slogs ned den 27 mars 2019 när Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov beordrade kravallpolis att ingripa mot demonstrationen. Minst 34 personer greps och anklagas nu bland annat för våld mot tjänsteman.

Namn: Barakh Chemurziev, född 1969.

Bakgrund:
Chemuziev var medlem i den lokala föreingen  Folkets Enighets-kommitté och demonstrerade på torget den 27 mars 2019. Utöver det var han ordförande i organisationen Ingusjiens grundbult samt medlem i Ingusjiska folkets världskongress.

Anklagelser: Chemuziev anklagas för våld mot tjänsteman samt misstänks för att vara den som, utan tillstånd, organiserat upploppet på torget den 27 mars.

Rättslig status:
Chemuziev sitter frihetsberövad sen den 3 april 2019 då fallet fortfarande är under utredning och riskerar upp till 10 år fängelse på grund av sin medverkan i de fredliga demonstrationerna.

Dom:
Ej fastställd.

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen