Dagens politiska fånge: Nikolaj Sentsov

Den här vecka uppmärksammas några av de åtalade i det så kallade Kaliningradfallet.

Kaliningrad är ett område som gränsar till Baltstaterna och Polen men som tillhör Ryssland. många av invånarna i Kaliningrad, förenade i det så kallade B.A.R.S. (Baltic vanguard of the russian resistance) har länge önskat ett större politiskt och religiöst självbestämmande. Enligt ryska säkerhetstjänsten, FSB, är B.A.R.S. en extremistgrupp som planerar att våldsamt ta över makten i Kaliningrad, och flera medlemmar sitter därför anhållna i en pågående utredning.

Kaliningrad hette tidigare Köningsberg, ett namn som invånarna idag hoppas få tillbaka tillsammans med självbestämmandet. Det har anordnats flera fredliga demonstrationer där även medlemmar och präster i den ryska utlandskyrkan medverkat. Den 27 maj 2017 grep den FSB ett flertal demonstranter, av vilka vissa riskerar livstids fängelse till följd av sitt deltagande i B.A.R.S. Människorättsorganisationen Memorial klassar samtliga åtalade i Kaliningradfallet som politiska fångar, då det saknas stöd för att deltagarna ska ha begått andra brott än deltagande i fredliga demonstrationer. Enligt Memorial ska FSB även ha använt sig av planerad bevisning för att kunna gripa flera av de anhållna.

Namn: Nikolaj Sentsov, född 1971.

Bakgrund: Tidigare chef över en radiostation och politisk aktivist.

Anklagelser: Anhållen på grund av sin medverkan i den påstått våldsbejakande extremistgruppen B.A.R.S.

Rättslig status: Sentsov sitter frihetsberövad sedan den 27 september 2017. Utredningen pågår fortfarande och han riskerar mellan 8 och 12 år fängelse. Sentsov klassas, i likhet med övriga anhållna i Kaliningrad fallet, som politisk fånge eftersom hans politiska engagemang och åsikter ligger till grund för gripandet.

Dom: Ej fastställd

 

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen