Rysslands förbjudna röster – del 2

I samtalsserien om Rysslands förbjudna röster är Ordfront stolta över att presentera elektropunkduon Bartó, dokumentärfilmaren Anastasia Kirilenko och journalisten Alexei Polikhovich.

Barto -Maria Lubicheva och Eugene Kuprianov – är en Rysslands mest kända elektropunkband. De drar sig inte för att kritisera makten och stötta protester mot människorättsövergreppen i Ryssland. Men att nyttja sin yttrandefrihet som kulturarbetare i Ryssland har krävt sitt pris. Duon anklagades för extremism och efter att ha uppträtt på stora arenor får de nu försöka livnära sig med spelningar på små klubbar och hemliga eller inofficiella konserter i Ryssland. De spelar nu allt mer utomlands istället.

Barto. Foto: Privat

F.d. Radio Liberty korrespondenten Anastasia Kirilenko är en av dokumentärfilmarna bakom TV-dokumentärerna ”Who is Mr.Putin?” och uppmärksammade ”Putin & maffia”. Anastasia Kirilenko berättar om sitt jobb och de obekväma avslöjanden hon gjort om samröret mellan den organiserade brottslighet och Rysslands toppolitiker, bland andra president Putin själv. Att förstå detta samröre är att förstå hur dagens ryska regim funkar, hävdar Anastasia som kallar dagens ryska statsskick för ”kleptokrati”.
Samtalet genomförs med stöd från Stockholms stad.

I samtalet deltar även Alexei Polikhovich, f.d. Bolotnajafånge som nu jobbar som journalist på OVD-Info. Han berättar bl.a. om hur läget är för den fria teatern idag.

Vasiliy Slonov – en avantgardistisk konstnär från Sibirien som blev känd 2014 efter en serie plakat som kritiserade Sotji OS. Liksom Barto fick han kallelse till samtal med FSB då. Några av dessa plakat och några senare verk kommer också visas.

Anastasia Kirilenko. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Var och när? Teater Giljotin, Torsgatan 41 i Stockholm.

Samtalet börjar kl 17.30 (insläpp från kl. 17)
Konserten börjar kl 20.00 (med förfriskningar i pausen)

Varmt välkommen!

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen