Oleg Sentsov hungerstrejkar – men ingen frigivning inför VM

När fotbolls-VM idag inleds i Ryssland har den i Ryssland fängslade ukrainske filmregissören Oleg Sentsov hungerstrejkat i 32 dagar. Den 14 maj inledde Sentsov sin protest med kravet att Ryssland ska befria 64 ukrainare som han menar frihetsberövats av politiska skäl av och i Ryssland under de sista fyra åren. Namnlistan saknar dock ett namn; hans eget.

Sentsovs beslut har redan stötts av den politiska fången Mykola Karpyuk och den fängslade ukrainska militären Volodymyr Shumkov och den 31 maj anslöt sig även hans kamrat, anarkisten och ekoaktivisten Oleksandr Kolchenko till aktionen med tilläggskravet att också Sentov skulle friges. Kolchenko tvingades dock av hälsoskäl avbryta hungerstrejken den 7 juni. Han var redan när han påbörjade hungerstrejken mycket mager och hans advokat Svetlana Sidorkina uttryckte oro för hans liv och menade på att beslutet var ekvivalent med självmord. Kolchenko vägde vid avbrytandet av hungerstrejken endast 54 kilo. I ett brev skrev Oleksandr Kolchenko att han var svagare än han trott och att han hoppades att Sentsov inte var arg på honom för att han gett upp ”så lätt”.

Nyheten om Sentsovs hungerstrejk togs emot med oro eftersom hans hälsa redan sedan tidigare sviktar på grund av vitaminbrist och hårda förhållanden i lägret i Labytnaga vid Rysslands kalla arktiska kust (som Ordfront har skrivit om tidigare). I flera städer i världen, från Kiev till New York, pågår det aktioner till stöd för Oleg Sentsov och andra frihetsberövade ukrainare.

Namnlistan överlämnades offentligt till president Vladimir Putin av den f.d. presidentkandidaten Ksenia Sobchak. Enligt Sobchak skulle en frigivning av fångarna förbättra Rysslands anseende i omvärlden.

En av de personer som står på listan är den ukrainske journalisten Roman Suschenko som tidigare varit den ukrainska nyhetsbyråns Pariskorrespondent men som blev frihetsberövad efter att ha besökt släktingar i Moskva. Han anklagas för terrorism och åklagaren har begärt att han ska dömas till 14 års fängelse. Det spekuleras om att frigivning eventuellt skulle kunna vara möjligt genom ett fångutbyte med Ukraina, men än så länge har inga sådana planer offentliggjorts.

Sentsovs starka utspel med krav på att befria ”samtliga olagligt frihetsberövade ukrainska medborgare” har redan uppnått ett politiskt mål. Med ett enda drag avfärdar han alla legitima förklaringar till fängslandena som ”terrorism”, ”krigsbrott” (när det gäller frihetsberövade militärer), ”religiös fundamentalism” (när det gäller fängslade Krimtatarer). Enligt den fängslade regissören har de alla en sak gemensamt – de är ukrainare som frihetsberövats helt olagligt av politiska skäl.

Situationen är komplicerad eftersom den är en del av den rysk-ukrainska väpnade konflikten. Lika mycket som Oleg Sentsovs hälsa kan svikta kan nya strider blossa upp i östra Ukraina när som helst. Temperaturen i Ukrainakonflikten stiger längs frontlinjen varje dag och enligt Vita Husets särskilde sändebud ”kan Ryssland inte redan vinna och Ukraina kan inte vinna än”. Allt tyder på ökad aktivitet från de Rysslandsstödda separatisterna och enligt samme Kurt Walker kan priset för ett offensivförsök bli stort för dem.

För Sentsov har hungerstrejken nu gått in på sin andra månad. Sentsovs familj har vädjat till Putin att släppa honom och de andra ukrainska politiska fångarna innan fotbolls-VM som börjar idag. Sentsov har, enligt uppgifter från hans advokat Dmitry Dnize, gått ner åtta kilo sedan han inledde hungerstrejken den 14e maj gått och riskerar njursvikt. Familjen är mycket oroad.
”Han säger att han kommer att genomföra hungerstrejken till slutet, och han är en person som står fast vid sitt ord” säger Sentsovs kusin Natalia Kaplan.
Sentsov har gått med på att få glukosdropp och läkare som övervakar hans hälsa säger att det inte kommer att dröja länge innan hungerstrejken får oåterkalleliga konsekvenser. Riskerna med att hungerstrejka ökar markant vid dag 30 och Sentsov bör nu ha förlorat mellan 18 – 20 % av sin kroppsvikt och borde vårdas på sjukhus. Enligt rysk lag är det tillåtet att tvångsmata hungerstrejkande om deras liv är i fara. Vad de ryska myndigheterna planerar är det dock ännu ingen som vet. Någon frigivning inför invigningen ikväll, torsdag 14 juni, har dock inte aviserats.

Läs även:
https://www.theguardian.com/world/2018/jun/10/oleg-sentsov-family-ask-putin-to-free-him-before-world-cup

http://khpg.org/en/index.php?id=1527767970

https://www.rferl.org/a/ukraine-activist-kolchenko-stops-hunger-strike-in-russian-prison/29278406.html

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen