Varken Sentsov eller Kolchenko mår bra i läger

Den alltid optimistiske fängslade ukrainska regissören Oleg Sentsov skrev till sin syster Natalia Kaplan att han mår bra. Han skriver att allt är bra förutom att… hans hår faller av och tänderna lossnar. Några dagar senare spreds det i ukrainska medier att Sentsov är förgiftad av strålning och håller på att dö. Det fick Natalia gå i taket och dementera ryktena.

-”Det är snarare det hårda arktiska klimatet som dödar honom. Där på Jamal-halvön är det många som får problem med hjärt- och kärlsystemet. Plus att han har problem med benmärgen och diagnosen kardioreumatism. Det är brutalt att skicka en människa från Krim till Arktis bakom polarcirkeln, där det råder brist på vitaminer och sol. Dessutom är det psykiskt jobbigt att vara så långt hemifrån på en avlägsen plats. Så allt detta påverkar honom hårt och fyra år i fängelset har redan ansträngt hans hälsa”, säger Natalia Kaplan till Ordfront.

Oleg Sentsov

En annan Krimfånge, anarkisten och ekoaktivisten Oleksandr Kolchenko som avtjänar 10 år i Norra Ural slängs ständigt i isoleringen efter påhittade orsaker som ”icke bäddad säng” eller ”uppknäppt knapp på kragen”. Människorättsaktivisten Tatiana Schur meddelar nu att Kolchenko är släppt ur isoleringen och att han har fått all sin post, som han tidigare inte kunnat få.

Kolchenko som är över 1,90 meter lång hade tidigare ansökt om ett portionstillägg till maten (i princip kan man ansöka om det) men det man hörde sist från människorättsaktivister som besökte honom är att han bara väger 63 kilo.

Både Oleg Sentsov och Oleksandr Kolchenko ingår i den lista av politiska fångar som gavs till Putin av presidentkandidaten Ksenia Sobtjak och som Putin offentligt lovade att gå igenom. Men som vanligt i Ryssland, vad kan en enda människa som bestämmer allt komma fram till? Det vet ingen. Så det återstår bara att hoppas även när det är hopplöst.

Natalia Kaplan kommer till Mänskliga Rättighetsdagarna i Stockholm i november 2018, för att tala om situationen för Krimfångarna och Rysslands andra politiska fångar.

Eugene Wolynsky

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen