Vinnare av Ordfronts Demokratipris 2019 & 2020

2019 och 2020 års Demokratipris tilldelas Sara Mardini, Syrien och Tyskland, och Séan Binder, Irland.

Sara och Séan får priset för de humanitära insatser som de har gjort men även för att de så tydligt tagit ställning för alla människors lika värde.

Genom sina insatser har Séan och Sara synliggjort den dödliga och skamliga tragedin i Medelhavet, där 20 000 människor drunknat sedan 2014, och den humanitära katastrof som råder i flyktingläger som Moria och Karatepe på Lesbos.

Sara, själv flykting från Syrien och långdistanssimmare anlände ön 2015 tillsammans med sin syster. Några mil utanför Lesbos började den gummibåt de färdades i sjunka och systrarna valde att hoppa ner i havet och tillsammans med ytterligare ett par flyktingar simmande dra båten i land.  Något år senare när Sara fått uppehållstillstånd i Tyskland, valde hon att återvände som volontär för att bistå i de sök- och räddningsinsatser som anordnats av frivilligorganisationen ERCI. Séan Binder, student och utbildad räddningsdykare, fattade ett moraliskt beslut att bistå de civila räddningsinsatserna när han såg hur EU-staterna valde att skala ner och ta bort livräddningsinsatser istället för att hjälpa människor från att drunkna.  Hösten 2018 greps de var för sig av grekisk polis, frihetsberövades i över tre månader, anklagades för allvarliga brott som spionage och människosmuggling, endast på grund av sitt deltagande i livräddningsinsatserna. Om de döms riskerar de tiotals år i fängelse.

– Och det vi gjorde var egentligen mest att dela ut handdukar och le. Många vill glorifiera det vi gjorde och ser framför sig hur vi rusar ut i vattnet och drar upp drunknande, men i realiteten var det mest bara att ta emot dem som nådde ön.

Sara och Séan är två av många aktivister runt om i världen som hotas av åtal och domar för sitt humanitära arbete. Genom att tilldela Séan Binder och Sara Mardini Demokratipriset vill Ordfront  upprepa sitt krav på säkra vägar till Europa och tydligt säga : Att rädda liv kan aldrig vara ett brott.

Hör Sara och Séan i samtal med Ordfronts Anna Wigenmark under den digitala konferens ”Vems rättigheter, viken demokrati” som Ordfront håller tillsammans med Mångkulturellt centrum 10 december.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen