Vita cirkeln – Att återskapa en demonstration i miniatyr

Den 14-15 november kommer utställningen Vita cirkeln att visas på folkets hus i Umeå (sal Ask) under Mänskliga Rättighetsdagarna 2014. Genom hundratals små figurer i papp med plakat i händerna och placerade en cirkel återges detaljerat flera putinkritiska demonstrationer som hållits i Moskva kring 2012 och tidigare.

vita cirkeln

Vita cirkeln är en dokumentation av bland annat demonstrationen på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012, där konstnärerna först fotograferade demonstranterna och sedan återskapade en demonstration i miniatyr. Utställningens namn kommer från att oppositionen, kallad den vita rörelsen, bar vita band och stod i en cirkel kring torget. Utställningen är förbjuden i Ryssland på grund av rådande censur. Den medverkar Umeå i samarbete med föreningen Ordfront.

Utställningen är skapad av konstnärerna Aleksei Knedlyakovskij och Lucine Dzhanian (med bakrund i Pussy Riot-kollektivet), som även medverkar i Ordfronts seminarium på lördagen kring demokrati och konstnärlig frihet i Ryssland.

Se ett klipp från när utställningen besökte Uppsala tidigare i år.

Föreningen Ordfront är en av huvudarrangörerna och juridisk värd för Mänskliga Rättighetsdagarna, en årlig konferens för att lyfta MR-frågor. Årets tema är kultur med rubriken röster för rättigheter. Läs mer om Ordfronts seminarier och aktiviteter i vår kalender.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen