Intervju med Sanna Wolk

– Hallå där Sanna Wolk, du och Nolla Utanförskapet får årets Demokratipris!

– Herregud, vad kul att höra. Det är jättekul. Jag är jättehedrad att få detta. Det är ett erkännande.

Sanna Wolks reaktion är full av glädje när hon får höra att NU: Nolla Utanförskapet, får föreningen Ordfronts Demokratipris 2023. Hon är grundare och VD för företaget som ägnar sig åt att ge läxhjälp till ungdomar i utanförskap. Oftast är det annars ideella föreningar som erbjuder skolorna läxhjälp men Nolla Utanförskapet är lite oväntat ett företag.

– Det är ett företag och det är ett medvetet beslut. Ideella som är engagerade kan dra sig ur väldigt lätt och vi vill att det ska vara långsiktigt. Nu är det anställda och då blir det något annat.

Nolla Utanförskapet har idag verksamhet i Stockholm och Malmö, snart även i Göteborg.

– Vi var på gång i Göteborg tidigare men då kom corona, men nu är vi på gång igen.

Genom samarbetsskolor får NU kontakt med de elever som ingår i verksamheten. Arbetet finansieras av de företag som är med. Varje grupp består av 15 elever och sju företag som både finansierar NU och erbjuder mentorer för eleverna.

Varje vecka åker eleven till ett företag för få hjälp med sina läxor och nästa vecka åker de till ett annat företag. Efter sju veckor är de tillbaka på det första företaget igen. På så sätt får eleverna både hjälp med skolarbetet och kontakt och inblick i olika företag. Varje elev är med i fem år, från årskurs 8 till studenten. En av de anställda i NU är Liza Britzelli, som studerar till jurist.

– Liza var en del av programmet och har fortfarande kontakt med jurister som är mentorer. Innan NU fick kontakt med henne hade hon 80 procents frånvaro i skolan.

Sanna Wolk berättar om flera personer som genom programmet har fått kontakter och möjligheter som de kanske aldrig hade fått annars. Företagen som ingår i nätverket är med både för att hjälpa människor i utanförskap och att för att skapa kontakter och bygga nätverk med framtida personal.

– Inför varje sommar mejlar vi alla företag och frågar om de behöver sommarpersonal och i flera fall har elever arbetat extra för något av företagen.

Genom att få vara på företagen och lära känna dem som arbetar där blir eleverna bekväma i, och del av, en värld som annars varit främmande.

– Det här är jättekul och att starta det här är det bästa jag har gjort i mitt liv, säger Sanna Wolk entusiastiskt.

Ungefär 60 elever är med i programmet men Sanna Wolk vet att behoven är mycket större än så.

– Hellre hjälpa färre riktigt, riktigt bra än att dutta ut det lite här och där, resonerar hon.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen