Rysslands invasion av Ukraina

Ordfront fördömer Putins krig mot Ukraina och uppmärksammar situationen genom texter och samtal med kritiska röster från Ryssland och drabbade i Ukraina.

Ordfront fördömer starkt Putins aggression mot Ukraina och står i solidaritet med alla människor som nu drabbas av det ohyggliga, direkta våldet men även dess humanitära konsekvenser. Det är en attack som strider mot internationell rätt, den bygger inte på den självförsvarsrätt som FN-stadgan reglerar och enligt trovärdiga rapporter riktas angreppen mot civilbefolkningen och mot civila mål – uppenbara brott mot krigets lagar med enormt lidande till följd. Så här skriver Ordfronts Anna Wigenmark om läget. Läs hela texten här.

Den 26 mars arrangerade Ordfront tillsammans med flera organisationer en konstauktion till stöd för Ukraina. Auktionen blev mycket lyckad med över 500 besökare och 100 sålda konstverk! Läs mer här. Den 14 maj håller vi en andra auktion, denna gång i föreningen Ordfronts lokaler i Stockholm. Mer info hittat du här.

Maksym Butkevych, ukrainsk journalist och människorättsförsvarare, skrev en artikel i Ordfront magasin bara dagar innan kriget bröt ut. Läs artikeln här.

Vilka demonstrationer och dylikt till stöd för Ukraina är på gång? Här försöker Ordfront magasins Johan Berggren ge en överblick för dig som vill gå ut och visa ditt stöd för Ukraina.

Den 25 februari intervjuande Ordfronts Anna Wigenmark Eugene Wolynsky och Alice Ilmenska, båda boende i Stockholm med ukrainskt ursprung. Intervjun hittar du här.

https://youtu.be/YTwW_a3Ab5U

Vad är sant och vad är falskt i rapporteringen om invasionen av Ukraina? Är rapporteringen styrd, och i så fall hur? Vilka möjligheter har inhemska och internationella journalister att rapportera fritt och oberoende om kriget och vilka risker tar journalister som granskar kriget? Den 28 februari höll Ordfront ett samtal med journalisterna Anastasia Kirilenko och Michael Feldman. Ordfronts Anna Wigenmark var samtalsledare.

Den 30 mars hölls ett samtal med Rysslandskännaren, tidigare Moskvakorrespondenten vid SVT Stig Fredrikson och folkrättsjuristen Anna Wigenmark, tillika generalsekreterare vid Föreningen Ordfront

För några år sedan startade Föreningen Ordfront kampanjen ”Vi måste tala om Bolotnaja” i syfte att synliggöra domarna mot dem som demonstrerade mot återinstallationen av Putin som president 2011. Detta kan ses som startskottet på en våg av allvarliga förföljelser av oppositionella i Ryssland och idag sitter flera hundra människor frihetsberövade. Ordfront har pratat med flera av dem som fängslats eller dömts.

Följ vårt arbete här.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen