Ordfront på Mänskliga Rättighetsdagarna

Årets tema under Mänskliga Rättighetsdagarna i Göteborg är »MR + demokrati = sant!«

Ordfront, som är huvudman för Mänskliga Rättighetsdagarna, håller en rad seminarier under mässans två dagar. Vi pratar bland annat med Barakat Ghebrehawariat, Maria Leissner och Elena Namli om hur mänskliga rättigheter och demokrati egentligen hänger ihop, och hur självklara är ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter i en demokrati? Upphör en demokrati att vara demokrati om den regim som styr landet kränker grundläggande mänskliga rättigheter?

I år firar Sverige 100 år av demokrati med anledning av att lika och allmän rösträtt infördes i september 1921. Hur ser det ut idag? Hur viktig är representation och vilka grupper saknar representation idag? Med ett minskat demokratiskt utrymme generellt – hur ser framtiden ut, finns det ett hot mot demokratin – och mot kvinnligt deltagande i politiken? Här medverkar bland andra Teysir Subhi, partiledare FI och Barbro Westerholm, riksdagsledamot L.

Ordfronts Demokratipris kommer att delas ut till årets vinnare Arne Müller, journalist och författare som dessutom medverkar i seminariet Tidningsdöden och demokratin – om hur det svenska medielandskapet har kraftigt förändrats de senaste tio åren.

Under seminariet Går det att bomba fram en demokrati? pratar Lisa Hultman, forskare i freds- och konfliktkunskap i Uppsala, Jan Hallenberg från UI och Anna Ek från Svenska Afghanistankommittén om hur Afghanistan 20 år efter att USA inledde ett anfall mot landet lämnades och åter föll i talibanernas makt. Vilken acceptans har militärt ingripande till skydd för mänskliga rättigheter och demokrati idag? Finns det reella planer på demokratisering av säkerhetsrådet?

Dessutom samtalar vi med representanter från PAX om åtalet mot Lundin Oil, och hör vittnesmål från överlevare på länk från Sydsudan.

Här hittar du information om alla Ordfronts seminarier.

Mänskliga Rättighetsdagarna 2021

Svenska Mässan i Göteborg, 6-7 december.
Besök oss gärna i monter H:22.

Boka din biljett här.

Information om obligatoriska vaccinpass under Mänskliga Rättighetsdagarna – läs här.

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen