Vi ses i Helsingborg!

Snart är det dags för årets Mänskliga Rättighetsdagar, och du vill inte missa Ordfronts högaktuella seminarier! Vill du kanske veta mer om Nagorno-Karabach-konflikten? Är du nyfiken på hur det går med rättegången för Lundin Oils två företagsledare som anklagas för medhjälp till krigsbrotten i nuvarande Sydsudan? Hur samlar man bevismaterial mitt i en krigszon och kommer Putin någonsin kunna åtalas? Vi lyfter också frågan om folkbildningens framtid i Sverige och nedskärningarna i höstbudgeten, och hur utvecklingen påverkar vårt demokratiska samhälle.

Ordfront kommer även hålla i den årliga utdelningen av Demokratipriset, vilket i år går till Sanna Wolk och hennes projekt “Nolla Utanförskapet” (NU).

Du är alltid välkommen att svänga förbi vår monter på Utställartorget. Du hittar oss på plan 1 i monter nummer 9. Mänskliga Rättighetsdagarna hålls den 23-25 november i Helsingborg Arena. Mer information om årets evenemang hittar du här.

Unik rättegång mot företagsledare

Den 5 september 2023 startade huvudförhandlingarna i rättegången mot de båda företagsledarna Ian Lundin och Alexander Schneiter. Båda åtalas för att medhjälp till folkrättsbrott i Sudan (nuvarande Syd Sudan) under en period då Lundin Oil prospekterade för olja. Mängder av människor ska enligt åtalet ha drabbats av gärningar som omfattar mord, försvinnanden, misshandel, fördrivning med mera i syfte att bana väg för oljeutvinningen. Åtalet är unikt i Sverige, få liknande finns i världen. Vilken betydelse har åtalet, vad skulle en fällande dom betyda för överlevarna och hur försvarar sig företagsledarna?

Tid: Torsdag 23 november kl. 11.30-12.30
Lokal: Anna

Medverkande

Isabel Schoultz, docent i rättssociologi och verksam som lektor vid Rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet. Hon har bland annat undersökt vilka försvarsmekanismer Lundin Petroleum vidtagit när de bemött anklagelser om brott.

Magnus Elving, numera pensionerad specialiståklagare som arbetade i elva år med fallet mot Lundin Oil och är aktuell med boken ”Block 5A: Åklagaren, hans liv och fallet Lundin”.

Petter Bolme, internationell journalist och redaktör som sedan 2016 varit projektledare för projektet Unpaid Debt, vilket redogör för händelseförloppet i södra Sudan (numera Sydsudan) och följer rättegången mot Lundin Oil.

Samtalsledare är Anna Wigenmark, MR-jurist och generalsekreterare för Föreningen Ordfront.

Rättvisa för krigets offer

I mer än 1,5 år har Ryssland fört ett angreppskrig mot Ukraina. Enligt FN har närmare 10 000 personer dött i kriget, antalet skadade är mer än dubbelt så många. Hundratusentals har flytt och tvingats lämna sina hem. Det har konstaterats att krigsförbrytelser har begåtts, undersökningar pågår och åtal har redan väckts för en del av brotten. Men kommer någonsin de ytterst ansvariga för kriget att stå inför skranket, kommer president Putin att åtalas och dömas för att ha startat kriget? Och hur går det till att samla bevis för åtalen mitt i en krigszon, vilken roll kan journalister som bevakar kriget ha för att bidra till att rättvisa skipas?

Tid: Torsdag 23 november kl. 13:30-14.30
Lokal:
Anna

Medverkande

Fredrik Wesslau, har i över tjugo år arbetat med konflikter och kriser världen över och är en av styrelsemedlemmarna i The Reckoning Project, där journalister samlar in juridiskt godtagbara vittnesmål från ukrainska krigsoffer så att deras röster kan höras i domstolarna. Fram till december 2022 var han baserad i Kyiv där han arbetade som biträdande chef för EU Advisory Mission Ukraine. Där fick han bland annat hjälpa Ukrainas brottsbekämpande myndigheter att samla in bevis och förbereda mål om krigsförbrytelser som begåtts efter Rysslands invasion.

Hans Corell, f.d.FN-ambassadör som arbetat som undergeneralsekreterare och representerat Sverige i det juridiska utskottet i FN:s generalförsamling. Under sina 10 år som FN:s rättschef har han fått en bred erfarenhet av folkrättsbrott och han ser mycket allvarligt på Rysslands pågående invasion av Ukraina.

Måns Molander är chef för Human Rights Watch och har många års erfarenhet av att arbeta med fred- och säkerhetsfrågor.

Samtalsledare är Anna Wigenmark, MR-jurist och generalsekreterare för Föreningen Ordfront.

Nagorno-Karabachs glömda offer

I skuggan av kriget i Ukraina har sedan Sovjetunionens fall en närliggande konflikt pågått som genom åren skördat tusentals offer. Nagorno-Karabach är en självstyrande, men inte erkänd, republik där befolkningen nästan uteslutande är armenier men som territoriellt tillhör Azerbadjan. 2020 fördes ett våldsamt krig mot republiken som slutade med att Azerbadjan tog kontroll över en stor del av området samt blockerade den humanitära korridoren från Armenien till Nagorno Karabach. I september 2023 angreps området igen av Azerbadjan i vad som kallades en anti-terroroperation. Trots försök att skapa fred av bl a FN har en hållbar lösning inte åstadkommits. Istället har militära stormakter som Turkiet, Ryssland och Israel intressen i konflikten. Rasmus Canbäck är en av få svenska journalister som bevakat konflikten inifrån republiken. I december 2022 gav Canbäck ut reportageboken Varje dag dör jag långsamt, där han skildrar vad konflikten innebär för människorna på plats. Han menar att armenierna i enklaven hotas av etnisk rensning och att Armeniens långvariga allians med Ryssland, kan vara på väg att ta slut.

Tid: Fredag 24 november kl. 15:30-16:30
Lokal: Sally

Medverkande

Rasmus Canbäck är journalist, fotograf och författare och har en masterexamen i socialantropologi. Han har arbetat som journalist i fler än tjugo länder och har framförallt dokumenterat konflikter i före detta Sovjet.

Samtalsledare är Anna Wigenmark, MR-jurist och generalsekreterare för Föreningen Ordfront

 

Är folkbildningen i fara?

Den svenska folkbildningen har länge varit en viktig del av uppbyggnaden och bevarandet av det demokratiska samhället. Studieförbund och folkhögskolor bidrar till att säkerställa allas rätt till utbildning men också till självförverkligande. I höstbudgeten aviserades stora nedskärningar i stödet till studieförbunden. Varför görs dessa nedskärningar? Hur kommer det att påverka folkbildningen framöver? Vem drabbas? Och vilka blir konsekvenserna på längre sikt?

Tid: Fredag 24 november 12.30-13.30
Plats: Anna

Medverkande

Olle Westberg, generalsekreterare för Rörelsefolkhögskolornas intresseorganisation RIO

Margareta Clarén, verksamhetsutvecklare på Sensus

Jassim Ahmadi, distriktschef för Ibn Rushd Studieförbund

Anna Wigenmark, MR-jurist och generalsekreterare för Föreningen Ordfront

Demokratipriset – Nolla Utanförskapet

Varje år sedan 1993 har föreningen Ordfront delat ut ett demokratipris till en fysisk eller juridisk person i Sverige som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är. I år kommer priset delas ut till Susanna Wolk och hennes projekt ”Nolla Utanförskapet” (NU). NU arbetar med unga mellan 12–25 år från socialt och ekonomiskt segregerade områden runt Stockholm, Malmö och Göteborg, som inte har kontakterna utanför sina orter. Kärnan i NU:s verksamhet är läxhjälp och utbildningar på företag med företagsanställda, så att dessa unga personer får inspiration till gymnasie- och universitetsstudier, nätverk och arbetsrelaterade kontakter. Demokratiprisjuryn motiverar sitt beslut med att Nolla Utanförskapet arbetar på ett nytänkande sätt och skapar möjligheter till utbildning och deltagande i samhället för människor som annars kanske inte fått den möjligheten.

Seminariet kommer börja med en prisutdelning och därefter kommer ett samtal hållas mellan Sanna Wolk, några av hennes kollegor från NU samt demokratiprisjurymedlemmen Kent Pettersson.

Tid: Fredag 24 november kl. 12-12.30
Lokal: Lila scenen

Medverkande

Sanna Wolk är professor i juridik. Hon har över 25 års erfarenhet av immaterialrättsliga frågor och arbetar aktivt i olika immaterialrättsliga föreningar. Hon är även Förbundsordförande för Sveriges universitetslärarförbund (SULF), Special Advisor vid Schjødt Advokatbyrå, IP-expert för både EU-kommissionen och European Union Intellectual Property Office (EUIPO) samt arbetar som skiljeman.

Tilde Tokle har en masterexamen i Ledarskap och organisation: Samhällsutmaningar och organisatoriska förändringar från Malmö universitet och arbetar deltid som Operations Manager på Nolla Utanförskapet.

Maya Samuelsson har en kandidatexamen i Praktisk filosofi, politik och ekonomi från Lunds universitet och arbetar deltid som administratör på Nolla Utanförskapet.

Kent Pettersson har en journalistexamen och arbetar som kommunikatör för Svenska kyrkan i Varbergs församling. Han är en av Ordfronts styrelseledamöter och satt i årets demokratiprisjury.

Konst som protest och påverkan

Konstnären och Pussy Riot-medlemmen Lusine Djanyan använder ofta konsten som förmedlare av ett politiskt budskap. Som ett vasst men fredligt vapen mot förtryck, våld, demokratisk regression och förföljelse. Hennes konstnärliga protester har främst uppmärksammats då den handlat om kritik mot den ryska regimen och president Putin, mindre synlig men närmare hjärtat står dock hennes idoga arbete för att få världen att se vad som pågår i Nagorno Karabach. Född armenier använder hon sina och sin familjs erfarenheter och omvandlar sorg och ilska till betydelsefull, personlig konst. Välkommen till ett samtal om vad konst kan betyda och vad världen måste få veta.

Tid: Torsdag 23 november kl. 17-17.30
Lokal: Lila scenen

Medverkande

Lucine Djanyan, medlem i konstnärskollektivet Pussy Riot.

Anna Wigenmark, MR-jurist och generalsekreterare för Föreningen Ordfront

Den här webbplatsen använder cookies. Genom att fortsätta använda den här webbplatsen godkänner du detta. 

Rulla till toppen